Omgeving

De omgeving van La Cour Neuve is glooiend tot heuvelachtig maar op 1,5 uur rijden naar het zuiden is het een stuk ruiger met de vele vulkanen die inmiddels al duizenden jaren niet meer actief zijn. Van de grote steden ligt Moulins het dichtstbij op 26 minuten rijden. Het heeft een mooi historisch stadscentrum met winkels, café's en restaurants. Bijzonder is de stad Vichy, wat meer naar het zuiden gelegen maar nog wel in de Allier. Het is een chique stad met veel terrassen, winkels, boulevard aan de Allier en erg in trek bij de Fransen als kuuroord. Een grote stad op ongeveer 80 km naar het noorden is Bourges met een gezellig stadscentrum met veel winkels, café's, restaurants en monumentale bouwwerken.

Het domein La Cour Neuve ligt nabij het dorp Saint Léopardin d'Augy, op enkele kilometers afstand van de rivier Allier. Wat grotere plaatsen in de omgeving zijn Apremont sur Allier, Bourbon l'Archambault (kuuroord), Nevers, Bourges, Vichy en Moulins de hoofdstad van de Allier. De Allier is het meest noordelijke departement van de regio Auvergne waarvan Clermont Ferrand de hoofdstad is. Clermont Ferrand is tevens de grootste stad in de gehele omgeving met winkelcentra, een groot stadscentrum, industrie en een internationaal vliegveld. 

Een leuk en groot park is het ten oosten van Moulins gelegen Le Pal. Het is een combinatie van dierentuin en attractiepark en is ruim en mooi opgezet. Behalve natuurlijk het dierenpark worden er ook shows gegeven met o.a. zeehonden en papagaaien en zijn er attracties als een wildwaterbaan en een achtbaan. Een leuke en leerzame dag uit is een bezoek aan het thema-park Vulcania, nabij Clermont-Ferrand en zo'n 120 km rijden vanaf Moulins, gelegen in het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne. Het borrelen, grommen en uitbarsten van vulkanen kan dichtbij worden bekeken, maar dan zonder de vingers te branden.

De rivier Allier was ooit een belangrijke verbindingsweg met binnenvaart maar is tegenwoordig vooral een natuurgebied. Elke zomer nestelen er zo'n 120 vogelsoorten waaronder de kwak, griel en ijsvogel. Uiteraard beperkt de natuur zich niet tot de rivier. Roofvogels als de grijze buizerd en zwarte wouw komen in de hele regio voor alsmede o.a. marters, dassen, eekhoorns, everzwijnen, edelherten in het Fôret de Tronçais, ree-en, otters en zelfs de Europese moerasschildpad. Rivieren, bossen en glooiende wallenlandschappen maken samen de Allier tot een landschap dat eens de bakermat was van een Frans vorstenhuis. La Cour Neuve ligt in de streek Bocage Bourbonnais, in het noordwesten van de Allier. Een gebied waar vooral het Fôret de Tronçais prominent aanwezig is. Dit grootste eikenbos van Europa is een eeuwenoud woud waar de Kelten reeds bekend mee waren. Het is een gebied waar de wandelaar rust zal vinden maar ook veel kan ontdekken. Zoals bomen van meer dan driehonderd jaar oud, fonteinen, een aantal Gallo-Romeinse vindplaatsen en bosvennen. In een aantal van die bosvennen kan trouwens prima gezwommen worden. In het wallenlandschap van Bourbon zijn de weilanden van elkaar gescheiden door heggen met bomen en struiken, de bocages. Kastelen en priorijen herinneren aan het koninklijk verleden. Het land is zacht glooiend tot heuvelachtig (dus niet bergachtig) en prima geschikt voor rustige wandelingen. Bourbon l'Archambault is de wieg van de Bourbon dynastie en is een bekend kuuroord met thermale baden. De thermen uit de 17e eeuw werden dankzij de Hertog van Orleans, een broer van Lodewijk XIII, gebouwd. Romaanse kerken zijn er volop in de Auvergne en Allier, zoals in Saint-Menoux. Het bouwwerk is gewijd aan Menulphus, de Bretonse bisschop die hier in de zevende eeuw kwam te overlijden, en is één van de zeldzame kerken met een voorportaal van voor het jaar duizend. Saint Menoux is nog steeds een klein bedevaartsoort voor mensen die na een bezoek aan de kerk van hun stress- en hoofdpijnklachten hopen af te zijn. De bordjes "Merci" duiden op vele dankbaren.